Loading.....
Přihlásit se

. . . časopis pro zájemce o zahradu a zahradní techniku.

Řez potřetí. Peckoviny.

Řez potřetí. Peckoviny. Jaroslav Koudela
06. duben 2017
(0 hlasů)

Postupně jsme se během končící zimy a začínajícího jara dostali od řezu drobného ovoce, přes jádroviny až k peckovinám. Mezi peckoviny řadíme slivoně, meruňky, broskvoně, ryngle, mirabelky, nektarinky, třešně a višně. Tyto stromy potřebují mírně pozdější termín pro řez, než jádroviny, avšak tento posun hraje velmi důležitou roli.

Peckoviny se řežou ve dvou termínech a to na jaře, v květu a pak během léta, vždy po očesání plodů. Samozřejmě co zahradník, to jiný názor, ale proti těmto návodům nikdo nemůže říct, že jsou vyloženě špatně. Peckoviny jsou totiž náchylnější k chladnějším teplotám při řezu, protože se u nich rány špatně zacelují a z tohoto důvodu je právě výhodné řezat je až během vegetace, kdy už ve stromu proudí míza a ta rány pomůže zacelit. Řez u peckovin, co se týče řezu po výsadbě a řezu výchovného se většinou provádí stejně jako u jádrovin. Avšak například u broskvoně se upřednostňuje kotlovitá koruna. Tato koruna se řeže tak, že se nenechá terminální výhon, ale posílí se právě postranní větve, které budou postupně obrůstat plodonosným dřevem.

Chcete li pokračovat ve čtení, musíte mít zakoupeno aktivní předplatné.
Přečteno: 383 krát
Jaroslav Koudela

Redaktor časopisu Zahrada a technika.
Zahradník a student Masarykovy zemědělské vyšší odborné školy v Opavě.

agro-koudela.cz | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.